Fadderskap som inspirerar

När Johannes Eckerström från världskända metalbandet Avatar hälsar på har eleverna på kulturskolan bildat band, lärt sig spela en låt av AC/DC och greppat grunderna i growling inom loppet av bara ett par timmar.

På den första av tre workshops med Johannes Eckerström har ett gäng mellanstadieelever samlats i stolsraderna i kulturskolans stora sal. Det är elever som går i elgitarr, elbas, trummor och sång. Tysta som ljus sitter de och lyssnar när Johannes river av AC/DC:s T.N.T. tillsammans med några av kulturskolans lärare. Sedan får de dela upp sig i mindre grupper och öva på låten tillsammans med sina lärare i en halvtimme.

När låten sitter är det dags för hälften av gänget att göra Johannes sällskap på scenen och spela upp låten för de andra – och sen byter de. De flesta har aldrig spelat ihop tidigare, eller ens provat att spela i band.

12-åriga basisten Anton är en av dem som ivrigt rusar upp på scenen för att köra låten en gång till när alla fått prova. Han hade sett mycket fram emot mötet med Johannes och tycker att det är väldigt roligt och lärorikt.

Jag skulle gärna vilja fortsätta att spela i band! säger han.

Ta initiativet

Efteråt har deltagarna möjlighet att ställa frågor till Johannes. De undrar hur många lyssningar Avatars låtar har på Spotify (svaret är flera miljoner), om det verkligen är hans jobb att sjunga i Avatar (ja!) och hur länge bandet har spelat ihop. Johannes erkänner att han själv inte började spela i band förrän han var 14–15 år, så eleverna har försprång.

Han passar också på att skicka med en uppmaning:

Vill ni spela i band så är mitt tips att inte gå runt och vänta på att någon ska fråga utan var gärna den personen som frågar andra. Det är schysst att fråga någon om de vill vara med i ett band!

Den som är sugen kan också prata med sin lärare för att få hjälp att hitta andra elever att spela tillsammans med. Och så finns det möjlighet att gå på kulturskolans Fredagshäng, där man både kan hitta bandkompisar och öva lite extra på sitt instrument.

Öva, öva, öva

Det var under gymnasiet som Johannes Eckerström blev värvad till Avatar. Hårdrocksbandet hade precis startats av ett gäng elever på Mölndals kulturskola där han redan gick i storband, kammarkör och högre kurs. Och bandet bestämde sig tidigt för vart de var på väg.

Vi var absolut inte bäst från början men vi var bäst på att veta att vi skulle bli bäst, säger Johannes. Vi bestämde oss för att vara på kulturskolan mer än alla andra och vilja det här mer än alla andra. Vi visste att “vi är inte bäst nu men imorgon kommer vi att vara mycket bättre än vi är idag".

Trots den snabba progressionen under bandworkshopen är den viktigaste lärdomen Johannes har att dela med sig av till eleverna att låta lärandet ta tid. Han menar att det inte finns någon talang i världen som går att jämföra med vad man kan åstadkomma om man verkligen lägger ner tid och energi på att öva och tar alla chanser att komma dit man vill.

Man kan säga så här: Avatar breakade inte genom att spela på invigningen av en altan till en fritidsgård i Växjö, men vid varje sånt gig fick vi möjlighet att öva på att se publiken i ögonen när vi spelade och alla sådana saker gjorde att vi blev bättre, säger han.

Fila på hantverket

Spelningarna kommer inte av sig själva och vill man jobba som artist måste man verkligen göra allt man kan för att det ska bli verklighet. Johannes tips är att utforska alla vägar som finns: delta i bandtävlingar, hitta andra band att samarbeta med, hjälpa varandra att ordna spelningar på fritidsgårdar eller liknande, ta hjälp av internet för att få ut sin musik och helt enkelt springa på allt – även om man springer in i hundratals återvändsgränder.

Medan man jobbar på att få ut musiken måste man även fila vidare på hantverket så att man till slut blir så bra att man har chans att bli upptäckt.

Enda sättet att skriva 10 bra låtar är att skriva 40 dåliga och efter varje dålig låt fråga sig själv vad man inte gillade med den, säger Johannes. Så är det med alla delar av hantverket. Gör man allting för många gånger så blir det bra.

Hitta dina styrkor

Avatar kämpade på och framgångarna växte och efter några år fick de möjlighet att vara förband till Avenged Sevenfold, något som verkligen satte fart på karriären. Sedan dess har de även delat scen med förebilder som Helloween och Iron Maiden.

Numera kan bandet livnära sig på sin musik. Johannes är bandets frontfigur och stora stjärna och även om han trivs med den rollen poängterar han att alla är lika viktiga och att det är väldigt viktigt att alla hittar roller i bandet som de trivs med och är bra på. Själv är han gärna idésprutan medan trummisen i bandet är duktig på att styra upp saker. När alla bidrar med det de gillar, blir det som roligast.

Trivas med det tråkiga

Något annat som Johannes tror är avgörande för om man kommer att trivas med sin karriär, oavsett om det är inom musik eller vilken annan bransch som helst, är att man gillar även de delar av yrket som inte ser så lockande ut på papperet.

Visst, jag får skriva autografer, intervjuas i tidningar och jobba med människor som hjälper mig att förverkliga mina idéer men jag har alltid gillat den andra sidan av myntet också. Att åka till Vänersborg och göra en spelning där det inte kom en enda människa och tittade. Eller att sova i en iskall husbil i februari under vår första Finlandsturné. Sådana grejer. Det finns inslag i alla jobb som inte är så lockande för många, men gillar man även de delarna då är man på rätt spår, säger han.

Kulturskolans betydelse

Johannes är stolt över att bandet har fortsatt följa sitt mål och lyckats hålla ihop genom alla olika faser i livet. Och att de aldrig slutade kämpa. För honom är artisteriet världens roligaste jobb. Men han vill slå ett slag för att en karriär som artist långt ifrån är det enda sättet att jobba med musik. Det finns massor av olika vägar att gå, som till exempel producent, forskare och inte minst musiklärare.

Han lyfter gärna fram kulturskolan som en betydande faktor för det som har kommit att kallas för det svenska musikundret.

Vi brukar få frågan i intervjuer: “Vad är det i vattnet i Sverige?" Och vi brukar börja med att säga att det är för att musikundervisningen är så tillgänglig här. Till en ganska billig peng kan väldigt många börja spela i tidig ålder. Man får låna musikinstrument subventionerat under en tid innan det börjar kosta pengar, säger han.

Ta i från magen

För flera år sedan tackade Johannes ja till att bli fadder för kulturskolans elever och ända sedan dess har han haft en tanke om att komma tillbaka och dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter från sitt liv som artist. Och en sak man vanligtvis inte kan lära sig på kulturskolan är growl.

Growl är ett sätt att sjunga som ofta används i metal. Det beskrivs som en extrem sångstil som saknar inblandning av stämbanden.

Under workshopen på kulturskolan förklarar Johannes det så här:

En ton är en jämn ljudvåg mellan buller är en ojämn ljudvåg. När man använder stämbanden skapas en jämn ton, som i tal och sång. När man istället använder stämläpparna, som stämbanden sitter fast i, blir det ett bullrigt ljud.

Han jämför det med en hostning som kommer från magen och demonstrerar med ett högt ljud som får flera av deltagarna att rycka till och kasta osäkra blickar på varandra. Men när de uppmanas att testa stiger hostningarna högre och högre i salen, från både elever och lärare. Johannes lyssnar och förklarar hur man hör att stämbanden är med och hur man flyttar ner ljudet till magen och snart har alla fått kläm på hur det ska kännas och låta.

Gör det ändå

Under frågestunden efter workshopen frågar en av eleverna om Johannes alltid har varit bekväm med att stå på scen och svaret blir både ja och nej.

Det har alltid funnits en dragning hos mig att ha en publik men i början när vi uppträdde med bandet var jag så nervös så jag hade ett fantastiskt vibrato när jag ställde mig på scenen, bara för att jag darrade så mycket, berättar han.

Han lugnar eleverna med att för de flesta går det över ju mer man utsätter sig för det. Och att dessutom är det mycket läskigare att stå framför sina kompisar i bamba än att stå på en scen med 300 000 människor i publiken.

Det viktiga är att gå din egen väg och göra det som känns rätt för dig. Om det är något du älskar, gör det ändå även om det känns i stunden som att du inte vågar. Det kommer att löna sig i längden, säger han.

Vikten av mentorskap

Det är inte varje dag man har möjlighet att både få lära sig av, ställa frågor till och spela ihop med en rockstjärna med nio studioalbum och över 1 000 spelningar i bagaget. Själv har Johannes haft ganska dåliga erfarenheter av mentorer inom musiken, utanför kulturskolan och ser ett värde i mentorskapet som han saknat.

Det finns så mycket jag hade önskat att någon hade sagt till oss. Som till exempel “Visa det där kontraktet för en jurist innan ni skriver på det”, säger han.

Kanske är det just därför han avslutar konserten på Fässbergssalens stora scen med att säga att ingen har haft roligare än han.

Det är möjligen inte sant. För en som haft otroligt roligt är 17-årige Joel Vallberg som fick chansen att både sjunga och growla ihop med sin förebild under konserten.

Det var skitkul! Jag blev så mycket mer motiverad och inspirerad att fortsätta med den här typen av musik själv, säger han.

Joel går i sångundervisning på kulturskolan och hade testat growl tidigare men inte haft riktig koll på tekniken. Efter tips och uppmuntran från Johannes känner han att han vågar lägga kraft i sitt growlande utan att riskera att skada rösten. Och han lärde sig mycket av artistens sätt att äga scenen.

Han inte bara visar sig på scenen utan han strålar. Jag lärde mig mycket av hur han underhöll publiken medan man bar in och ut stolar på scenen. Hans stage presence. Hur han talade till publiken. Han använder en blandning av musik och skådespeleri på scenen så att det verkligen blir en show, säger Joel.

Framtidsplaner

Det var inte bara konserten som gav mersmak utan även inblicken i hur man kan tänka när man försöker slå sig fram som metalsångare. Något som Joel nu har lärt sig är möjligt. Direkt efter konserten tog han kontakt med sitt gamla band och kollade om de behövde en sångare. Det gjorde de – och nu väntar en reunion runt hörnet.

För Johannes och Avatar är nästa steg en turné i Latinamerika men fadderskapet kvarstår och om några år letar han sig förhoppningsvis tillbaka till Mölndal igen. Och kanske får Avatar så småningom sällskap på scenen av ett förband som fötts just här på kulturskolan.

 

5 framgångstips från Johannes

  1. Öva, öva, öva. Tiden du lägger ner är viktigare än all talang i världen.
  2. Var kreativ och på hugget. Ta alla chanser som dyker upp och se till att skapa möjligheter själv.
  3. Hitta din nisch. Fundera över vad som känns rätt för dig och håll dig till det. Det du gör måste passa dig.
  4. Våga gå din egen väg. Det lönar sig i längden.
  5. Gör det ändå. Om det är något du tycker är läskigt, gör det ändå. Åtminstone om du vill det innerst inne. Det kommer att bli lättare ju mer du övar.

 

Text & bild: Victoria Eriksson
Film: Anders Eriksson

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad

    Missa inget, prenumerera på våra artiklar

    Hantera prenumeration

    Äldre artiklar