En digital upplevelsepromenad

Vommedalens förskola har iscensatt en upplevelsepromenad för barn och vårdnadshavare. Under ett drop-in fylldes förskolans gård med olika stationer som lockade till digitalt och analogt utforskande.

Maria Ericsson och Ulrika Börjesson ansvarar för IKT-gruppen på Vommedalens förskola. Idén om ett drop-in väcktes för att hitta former för att synliggöra och engagera vårdnadshavare i arbetet med digitala verktyg.
-Vårdnadshavare har tidigare uttryckt, bland annat via enkät, att de inte riktigt visste vad syftet med arbetet var. Utifrån det började vi spåna kring vilka möjligheter vi hade att synliggöra både verktyg och vårt förhållningssätt på ett ”pandemivänligt” sätt.

Vommedalens förskola är litteraturprofilerad så årets temasaga och sagokaraktärerna utgjorde sammanhanget och den röda tråden för den digitala promenaden som barn och vårdnadshavare fick uppleva på förskolans gård.

Promenaden bestod av fem stationer med olika upplevelser och uppdrag med hjälp av digitala verktyg. Vid varje station kunde en QR-kod läsas av för att ta del av en inspirerande film där de olika sagofigurerna berättade om stationens innehåll.

Promenaden börjar

Vid starten möttes barn och vårdnadshavare av en station med analog programmering. Genom att skanna en QR-kod fick de information om vad det innebär samt hur de skulle ta sig vidare längs promenaden genom att följa laminerade pilar på marken.

Digital drop-in på förskolan
Pilar i löven

Digital programmering

Station nummer två bjöd på digital programmering med Blue-bot och Doc. Även här skannades det en QR-kod som beskrev tanken med stationen.

digital programmering

Experiment

Den tredje stationen handlade om naturvetenskap och erbjöd experimentet ”flyta-sjunka”. Precis som på de andra stationerna fanns en QR-kod med en karaktär som berättade om experimentet.

Experiment med flyta och sjunka

Böcker på olika sätt

På den fjärde stationen erbjöds ett besök i förskolans utebibliotek. Här fanns en QR-kod som ledde till filmen Vet du att du kan förändra ditt barns liv som handlar om hur viktig läsning är för barns språkutveckling. Vid den här stationen erbjöds utforskande av både vanliga böcker, Polyglutt och Språkolek-väskor. Väskorna, från Språkcentrum Mölndal, innehåller böcker och språkmaterial på olika språk.

Bokväska och böcker
Böcker utomhus på förskolan

Närgranska med webbägg

Station nummer fem innehöll webbägg och en rikedom av material att förundras kring. Det fanns också vanliga förstoringsglas för att kunna jämföra med den kraftiga förstoringen som webbägget ger.

Webbägg

Nyfikenhet och förundran hos små och stora

Det här blev en härlig eftermiddag för alla inblandade där förskolan kunde synliggöra processer som de digitala verktygen möjliggör. Det skapades en förundran och nyfikenhet hos alla som deltog och vårdnadshavarna ville till och med stanna kvar längre vid stationerna än barnen ibland.

Berättat och fotograferat av:
Camilla Stensholm, Maria Ericsson och Ulrika Börjesson.

Sammanställt av:
Marie Eriksson och Anders Eriksson

För den som vill veta mer går det bra att kontakta: camilla.stensholm@molndal.se

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Kommentarer

   Du måste vara inloggad för att få kommentera

   Stängd för fler kommentarer

   300

   Dela på:

   Senast uppdaterad

   Missa inget, prenumerera på våra artiklar

   Hantera prenumeration

   Äldre artiklar