Ett riktigt viktigt varv

För Jamie och hans kompisar är Göteborgsvarvet mer än bara rolig rörelse. Det vet hans mamma och det vet skolpersonalen. Häng med på Specialvarvet, det allra gladaste och viktigaste varvet.

Katrinebergs grundsärskola ställde upp med Ebba, Jakob, Matilda, Mohammad Reza, Erik, Julia, Oscar, Tuva och Jamie som i full fart, varvat med lite långsammare tempo, for genom Slottsskogen. Från Rävekärrs-, Stretereds- och Lackarebäcks grundsärskolor deltog ännu fler Mölndalskompisar denna spännande fredag i maj.

Det gladaste loppet

Barn, unga och vuxna med intellektuella funktionsvariationer springer distanserna 4,1 eller 2,2 kilometer i full fart med eller utan hjul genom Slottsskogen med pampig målgång på Slottsskogsvallen. Skolor, daglig verksamhet, motionärer med personliga assistenter men också barn med sina föräldrar är välkomna till Specialvarvet och deltagare strömmar hit i bussar från hela landet. I år för sextonde året i rad. Sara Brankell är funktionär som jobbar med sponsorer och samarbeten på Göteborgsvarvets olika lopp.

- Specialvarvet växer hela tiden, vilket är väldigt häftigt! Varje år är det rekord på antal deltagare och i år är det över 2000. Vi får också fler och fler samarbetspartners vilket gör att det händer mer och mer runt loppet.

Clowner som går runt och skojar, lyckohjul med popcornvinster, ansiktsmålning och ett moln av såpbubblor över förväntansfulla deltagare sprider en härlig feststämning i Slottsskogen.

- Specialvarvet är det gladaste loppet och klart roligast på hela veckan!

Varvet på schemat

Läraren Anette Hedlund, som springer med Tuva, är helt klar över varför skolan har Specialvarvet på schemat. Det handlar självklart om motorik men också om arbete med kommunikation, verklighetsuppfattning och en samhörighet med samhället.

- Varje elev förbereder sig på sitt eget sätt inför Specialvarvet, berättar Anette. Några med pratkartor och andra med att titta på bilder och filmer från tidigare år. För Katrineberg är det här nionde året!

För Katrinebergseleverna är Specialvarvettröjan med sitt guldtryck en annan rolig och konkret förberedelse. Med den på är alla redo för start!

När Tuva och hennes klasskamrater kommer tillbaka till skolan sätts foton från loppet in i dagböcker och filmer läggs upp i Unikum, så de kan tittas på om och om igen. En elev har spelat in varvet på sin pratapparat och andra elevers talsynteser och pekskärmar hjälper dem att berätta för sina familjer om den stora upplevelsen.

Jamie och hans mamma Lotta

Lotta Hellner känner ingen som helst tvekan att låta sin nioårige son Jamie delta i Specialvarvet och är bara glad att Katrinebergs grundsärskola åker iväg på olika spännande aktiviteter med eleverna så snart tillfälle bjuds.

- Man tänker ju inte alltid på såna här grejer som förälder när man är mitt uppe i allting som är vardagssaker och det här arrangerar ju skolan. När man ser honom springa är han ju så exalterad att det bara spritter i hela kroppen på honom. Det är en stor upplevelse för Jamie detta!

Har du gjort hi-five med en laddad Jamie innan starten förstår du vad Lotta menar. Men stimulansen från aktiviteter betyder förstås ofta mycket mer än bara glädje. Lotta minns särskilt ett framsteg när Jamie var liten och genom habiliteringen fick gå i ridterapi.

- På hästryggen kom Jamies första försök att säga hej. Jag glömmer aldrig det! Det var när han satt på en av hästarna och pillade i manen på den. Då kom ett första heeej…så de här upplevelserna betyder så mycket.

Stolt förälder

Att guldglänsande medaljer och diplom men också riktigt trötta ungar kommer hem till sina föräldrar den här kvällen råder det inget som helst tvivel om. Men det är det värt, tycker Jamies mamma Lotta.

- Den ungen...det här är jätteroligt, säger hon och spanar vidare efter sonen som just passerat mållinjen i det öronbedövande jublet på Slottsskogsvallen.

Madeleine Bergenkull och Anders Eriksson

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Kommentarer

   Du måste vara inloggad för att få kommentera

   Stängd för fler kommentarer

   300

   Dela på:

   Senast uppdaterad

   Missa inget, prenumerera på våra artiklar

   Hantera prenumeration

   Äldre artiklar