Modig dramapoesi från Zambia i Mölndal

Timothy och Emmanuel vill förändra världen med Poetry drama. Deras Voice of the Voiceless från Zambia uppträdde, för första gången utan för hemlandet, på Kulturnatt i Kvarnbyn.

- We want to bring out the right, by addressing the wrong, säger Emmanuel, ler ödmjukt och berättar att deras poetiska texter och skådespel vill ta upp sånt som är fel och orättvist i samhället och istället peka på det rätta. De vill ge röst åt dem som annars inte har någon. Tala för de fattiga och de förtryckta, mot segregering och mot våld.

I filmklippet från föreställningen nedan, tar de upp kvinnans många roller och ansvarsområden, det enorma arbete hon gör, hur lite respekt hon får och hur illa hon behandlas. I bakgrunden hänger banderoller med budskap om att stoppa barnäktenskap och kvinnovåld.

Emmanuel, Timothy och de andra fyra ungdomarna i Voice of the Voiceless är alla mellan nitton och tjugotvå år. Det är första gången de är utanför sitt hemlands gränser och det går inte att ta miste på hur spännande och annorlunda de tycker att det är i Mölndal och Sverige. Att de har mycket att lära av vårt land, men också mycket att visa oss.

Unga inspirerar unga

- Vi i gruppen Voice of the Voiceless lärde känna varandra i pojkskolan, berättar Timothy. Men det var inte ett skolprojekt att bilda dramagruppen utan är något vi bara gjort på fritiden, säger han. Helt ideellt och för en god sak. 

En lärare på deras gamla skola har varit en av dem som hjälpt gruppen att nå vidare ut i samhället med sin artistiska poesi. Idag turnerar Vocie of the Voiceless runt i Zambia med sina föreställningar och samarbetar också med Lunkwakwa Youth Center i Chipata. På ungdomscentret vill de inspirera fler ungdomar att göra sina röster hörda och vara med och påverka samhället de lever i genom dans, musik, konst, drama eller poesi. Centret är en kombinerad fritidsgård och kulturskola som Mölndals kulturskolas elever varit med och stöttat genom bland annat 21 000 kronor i konsertintäkter och genom att skänka instrument.

Projekt ungdomsdemokrati

Resan till Sverige är en del av ett internationellt SIDA-finansierat projekt kring ungdomsdemokrati som Mölndals stad deltar i tillsammans med partnerkommunen Chipata. Empowerment of youth har sedan starten 2015 lett till flera resor mellan Zambia och Sverige och denna gång fick Timothy och Emmanuel möjlighet att komma hit. Förutom pojkarna har det varit ytterligare tretton afrikanska gäster på plats i Mölndal i veckan. Lärare från två skolor, tjänstemän, politiker och andra som arbetar med ungdomar i Zambia, deltar i studiebesök och engagerade samtal om ungdomsdemokrati, bland annat på våra skolor och på Mölndals kulturskola.

Fler modiga röster

Det är inte helt riskfritt att uttrycka sig om orättvisor i Zambia. Det händer att människor arresteras för sina åsikters skull och pojkarnas föräldrar var till en början ganska oroliga över deras frispråkiga kritik mot samhället. Men Timothy och Emmanuel är inte rädda.

- It will not stop us. But we do have respect and do everything with wisdom.

Dessutom, säger de och ler igen, kommer gruppen snart att växa med fyra till. Fyra tjejer som är duktiga dansare och som kommer med i föreställningarna tack vare verksamheten på Lunkwakwa Youth Center i Chipata.

- Alla människor borde hjälpas åt att ge röst åt världens orättvisor, avslutar Timothy och Emmanuel i Voice of the Voiceless från Zambia.

Tack för er visdom och ert mod och all lycka till, säger vi i Mölndal!

/Madeleine Bergenkull

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  300

  Kommentarer

   Du måste vara inloggad för att få kommentera

   Stängd för fler kommentarer

   300

   Dela på:

   Senast uppdaterad

   Missa inget, prenumerera på våra artiklar

   Hantera prenumeration

   Äldre artiklar