Musikvideoprojekt på fritids

På Bosgårdsskolan har Tom Hamström som är fritidslärare startat ett musikprojekt för eleverna i åldrarna 8-10. För att stimulera deras musikintresse har de fått skriva och skapa egna låtar som sedan har blivit musikvideor.

Tom märkte att eleverna filmade varandra när de sjöng och dansade på fritids. Eftersom han har en musikbakgrund där han både skriver och komponerar musik frågade han eleverna om de skulle vilja skriva och skapa sina egna låtar, vilket de självklart ville.

Grupparbete

Efter att eleverna delats in i nio grupper började Tom prata med dem vad en genre eller en musikstil är för något. De fick bestämma om deras låt skulle vara lugn eller i ett högre tempo. De pratade också om att en låt ska ha en vers och refräng.

Låttexter en utmaning

Tom berättar att det var en viss utmaning att skriva en låttext.
-Det blev tillfällen att prata om saker som inte var lämpliga att skriva om i låtarna. Eftersom det är elever och det här är ett projekt i skolan så får vi hålla oss till det som passar för deras ålder att skriva om.

Musikredigering på datorn

Musikbakgrunder

När det sedan kom till själva musiken så spelade Tom, utifrån elevernas låtidéer, in musikbakgrunderna i musikprogrammet Logic.
-Jag hade spelat in eleverna på mobilens röstmemo när de sjöng sina låtar till gitarr i grupperna. Det blev grunden för hur inspelningarna skulle vara. Den sista delen för eleverna var att lägga på själva sången. Vilket vi spelade in programmet Garageband. Förklarar Tom.

Gitarr på skolgården

Musikvideo som bonus

Som en extra grej på slutet av projektet så kom Tom och eleverna på att det skulle vara roligt med en musikvideo till låtarna. Här fick grupperna en genomgång vad en musikvideo är för något. Sedan fick de i stort sett fria händer att med en iPad filma scener som passade till låten. När allt var klart så ordnades en videofestival på skolan där lärare, kompisar och vårdnadshavare bjöds in. Det kom över 120 personer och var mycket uppskattat.
-Förhoppningen är att vi lyckats skapa ett intresse och kanske tända en glöd hos eleverna för kreativt skapande med musik och film. Avslutar Tom.

Förutom arbetet som fritidslärare så är Tom också artist och har just släppt en ny singel.

Text och foto: Anders Eriksson

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Dela på:

  Senast uppdaterad

  Missa inget, prenumerera på våra artiklar

  Hantera prenumeration

  Äldre artiklar