Ett rum för alla sinnen

På Katrinebergsskolans anpassade grundskola har pedagogerna skapat ett sinnesrum där eleverna får stöd i att hantera sina känslor och sinnesintryck.

Verksamheten på Katrinebergsskolan fick för två år sedan ett bidrag för att köpa in utrustningen till ett sinnesrum. På grund av brist på utrymme så blev projektet fördröjt. För några månader sedan öppnades en möjlighet då ett rum blev ledigt. Rummet var mindre än det som fanns i planen från början, men efter lite planering och hjälp från vaktmästare Veselinka ”Vesna” Asovic kunde sinnesrummet bli verklighet.

Sinnesrummet

I rummet finns en pool med vita bollar som fungerar som ett bollhav. Upplevelsen kan förstärkas med hjälp av projiceringar av vatten och fiskar som rör sig på draperiet bakom poolen. Det är dämpad belysning i rummet och avkopplande musik hörs från osynliga högtalare. I ena hörnet står en fåtölj där eleverna kan känna vibrationerna av musiken när de sitter i den. Ovanför fåtöljen hänger också ett draperi som skiftar i olika färger.

I rummet finns en fåtölj för avslappning där eleverna kan få möjlighet att komma ned i varv genom att ta på sig ett tyngdtäcke. Beroende på vem som är i rummet så anpassar pedagogerna vilken utrustning som ska användas.

Alla sinnen

Specialpedagog Malin Elovsson, speciallärare Erika Ringström och aktiveringspedagog Svetlana Djokic förklarar syftet med rummet;
-Vi vill ge eleverna möjlighet att använda alla sinnen utifrån var och ens behov. Förutom att få stöd i att tolka olika sinnesintryck ska eleverna också kunna få hjälp att stänga av om det är för mycket intryck. Eleverna har varit väldigt nyfikna på sinnesrummet. Nu när det är invigt så är både pedagoger och elever mycket nöjda med resultatet.

Anders Eriksson
Verksamhetsutvecklare

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
  Error: javax.jcr.PathNotFoundException: #Specialpedagogik

  Dela på:

  Senast uppdaterad

  Missa inget, prenumerera på våra artiklar

  Hantera prenumeration

  Äldre artiklar