Satsning för livslång rörelseglädje

Det händer något när vi får komma i rörelse tillsammans och ta fram det lekfulla i oss. Det märktes tydligt när förskolorna Gärdesängen och Bifrost samlades för en rörelserik uppstart i projektet Make a Move.

Make a move är en långsiktig satsning, för att skapa ett mer rörelserikt samhälle, som leds av RF-SISU Västra Götaland med stöd av Västra Götalandsregionen. Fysisk aktivitet är en förutsättning för att må bra, såväl fysiskt, psykiskt och socialt. En av nycklarna till detta är rörelseförståelse (på engelska physical literacy) som handlar om att skapa förmågan, förutsättningarna och viljan att vara fysiskt aktiv – hela livet.

Mölndals stad är pilotkommun i Make a move med flera olika aktörer och skolor involverade. Det finns också planer på att bygga in mer rörelse i det offentliga rummet och att satsa på rörelse för seniorer.

Fyra förskolor i Mölndal startar nu upp sin rörelsesatsning. Valås och Kyrkängens förskolor i Lindome är pilotförskolor tillsammans med Gärdesängens förskola. Även Bifrost förskola kommer att vara med i projektet och ta del av kompetensutvecklingen.

material make a move

Fartfylld workshop

Under en förmiddag i augusti fick pedagogerna på förskolorna Gärdesängen och Bifrost delta i en engagerande workshop där teori varvades med lekfull praktik tillsammans med Julia Hildorzon och Emelie Lilja från RF-SISU Västra Götaland.

Det händer något när vi tillför nya material och sinnliga intryck i en aktivitet och när Julia och Emelie delar ut färgglada sjalar fylls gården genast av sorl, rörelse och skratt. Pedagogerna utmanas sedan att testa sjalarna på flera nya sätt.
-Precis så kan vi arbeta även med barnen berättar Julia. Genom att successivt avancera utmaningarna kan barnen få nya erfarenheter av rörelse.

Pedagoger med schalar


Julia och Emelie beskriver att barn behöver den här progressionen i aktiviteterna vi erbjuder men också i den fysiska miljön. När barn möter växande rörelseutmaningar får de uppleva den där lite kittlande känslan i magen som det innebär att få ta nästa steg. Det kan vara en högre höjd, högre fart eller en svårare rörelse. De använder begreppet riskful play som bland annat handlar om hur fysiska utmaningar kan skapa rörelseglädje och leda till att barnen blir bättre på att själva bedöma risker.
-Ett konkret tips är att avvakta 10 sekunder när barnen testar en ny utmaning och sedan guida och låta barnen få en rörelseutveckling säger Julia.

Locka till rörelse

Make a move handlar om att skapa möjligheter för människor att vilja, våga och kunna komma i rörelse. Ju fler rörelser en människa behärskar, desto roligare blir det att röra på sig. Här lyfter Julia och Emelie betydelsen av att hitta det magiska, den där glöden, där många vill vara med. Sedan kan det översättas till fler aktiviteter.

Under den sista delen av workshopen får pedagogerna uppleva hur en enkel aktivitet som sten, sax, påse kan bli just ett sådant glödande tillfälle fyllt av skratt och rörelseglädje. Aktiviteten börjar ganska lugnt med den klassiska varianten. Sedan avanceras aktiviteten genom att alla rör sig runt och utmanar varandra. Den som vinner varje duell får ta täten i ledet och efter en stund ringlar långa led likt maskar på förskolegården. När dessutom musik börjar ljuda i högtalarna blir det fullt av rörelse och dans i leden. Men utmaningen är inte slut här. I nästa steg ska formerna sten, sax och påse utföras med hela kroppen istället för handen.

Pedagog gör sten, sax, påse med kroppen

Nästa steg för förskolorna

Den inspirerande workshopen blev en kick för att komma igång och även Lindomes förskolor ska snart ha en liknande uppstart. Nu fortsätter fördjupningen i rörelseförståelse på arbetsplatsträffar, i lärgrupper och genom nätverkande mellan förskolorna.

Rektorerna Christina Gyllander, Annelie Andersson och Eva Rolander ser en stor potential i rörelsesatsningen. Just kombinationen teori, praktik och egna aktioner skapar goda förutsättningar för att projektet ska kunna göra skillnad menar de.
-Vi har fått ett smörgåsbord av idéer och tankar som flätas samman med alla andra delar i verksamheten. Rörelsen och lekfullheten blir en naturlig del av arbetet med exempelvis språk, matematik och digitalitet säger Annelie.

Rektorernas målsättning är att det här också ska ge ringar på vattnet så att rörelseglädjen får spridning i många led. Dels till vårdnadshavarna på förskolorna men också till fler förskolor och andra verksamheter. Det här är bara början på en spännande resa mot ökad rörelse. Genom samarbete, forskning och lekfulla aktiviteter kan Make a Move bidra till en mer aktiv och hälsosam framtid för kommande generationer.

Marie Eriksson
Verksamhetsutvecklare


Är din verksamhet intresserad av att veta mer så kika in på projektets hemsida. Du kan också kontakta:
christina.gyllander@molndal.se
annelie.andersson01@molndal.se
eva.rolander@molndal.se


Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad

    Missa inget, prenumerera på våra artiklar

    Hantera prenumeration

    Äldre artiklar