Mölndal delar

Ett myller av engagerade pedagoger har letat sig fram till en lokal i Mölndal en sen eftermiddag i oktober. De är alla där för att förbereda workshops till vecka 44. Varför vill de dela med sig av sitt kunnande? Vad vill de att pedagoger som valt just deras workshop ska ta med sig?

Utvecklingschefen Christer Ferm inleder och berättar varför Mölndal delar och lär av, med och om varandra. Det är så imponerande med alla dessa pedagoger som vill dela och sprida sina erfarenheter till kollegor i Mölndal. Redan tidigt i våras skickades en förfrågan ut om vilka som var intresserade av att vara med och göra vår egen Mölndalsdag lärorik och inspirerande.

Vi har nu landat i runt 40 workshops att välja emellan. Det är härligt att vi här i Mölndal kan ha en gemensam studiedag för personal i skola och förskola, en dag med workshops, som genomförs enbart av intern kompetens. När dagen väl ska landas blir det liksom tidigare år synligt hur många kompetenta pedagoger och härliga exempel det finns ifrån våra verksamheter.

Några workshophållare kommer också ifrån andra yrkeskategorier som till exempel elevhälsa.

Förbereda workshops

För att alla workshops ska landa på bästa sätt när den stora dagen kommer genomförs ett förmöte för alla vara workshophållare. Där får alla som ska hålla i workshops ta del av tips, tankar, idéer och erfarenheter. De får också i grupper berätta för andra vad just deras workshop ska handla om, vad de vill att deltagarna ska ta med sig ifrån deras workshop och hur de ska aktivera sina deltagare.

Även denna kväll blir ett lärande med av och om varandra även om det inte var huvudsyftet. En röst i mängden uttrycker att hon hade velat gå på alla de workshops hon nu under kvällen varit en del i planeringen av. Flera av pedagogerna har rosa kinder och engagemanget känns i hela rummet innan de går hem.

Jag slänger ut en fråga till pedagogerna som samlats. Vad fick dig att vilja dela med dig i en workshop på vår studiedag? Här är några av svaren:
”Vi provade i våras i klasserna och fick positiv respons från eleverna och vill därför dela med oss av våra erfarenheter.”

”Jag tror att det jag har att säga är viktigt för många.”

”Det är lärorikt att sätta ord på den egna verksamheten samt att vi anser ämnet viktigt och vill dela med oss av detta.”

Lära och synliggöra

Jag passar också på att samtala en stund med vår utvecklingschef Christer Ferm, när workshophållarna har gått hem. Dagen ska genomföras helt utan inhyrda föreläsare utifrån. Han berättar om vikten av att lära av, med och om varandra. ”Vi gör det i form av en lokal arena att visa upp sig på och det skapar självförtroende hos chefer och pedagoger. Ursprungsidén kom ifrån en levande kompetensbank och försök har gjorts via ”Skolarena”, men i år gör vi det liksom tidigare med ett större grepp en hel dag, men dessutom med en fortsättning året om på vår nya webb, som heter Pedagog Mölndal. Där kan mycket av det som händer på enheterna mötas och bli synligt.”

Han fortsätter med att reflektera runt vikten av att ta vara på den egna kompetensen. Samtalet glider över i att han berättar om vad det egentligen ger för effekt på en organisation eller enhet om en medarbetare åker iväg på en konferens eller en storföreläsning och sedan ska försöka sprida och omsätta det hen hört på sin enhet. En så låg siffra som 10% nämns i vårt samtal.

Själv tänker jag tillbaka på tidigare år där vi också genomfört den här dagen. Jag tar mig in på de gamla webbplatserna och tittar lite närmare på de workshops som funnits tidigare år. Någonstans får jag en tanke om att det kanske syns hur vi utvecklas. IKT-workhops det här året handlar om programmering och implementering av GAFE. Då för några år sedan visste vi inte att det var på väg in så stort i våra verksamheter, nu är det en del av våra pedagogers vardag. I samma andetag tänker jag att Pedagog Mölndal också kommer att bli en tidsresa, ett tidsdokument på vad som händer i våra verksamheter över tid. Vad kommer vi att skriva om på vår Pedagog Mölndal om ett år? Vårt delande i Mölndal blir vad vi gör det till. Nu kör vi.

Camilla Rudevärn
Skolutvecklare

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  300

  Kommentarer

   Du måste vara inloggad för att få kommentera

   Stängd för fler kommentarer

   300
   Error: javax.jcr.PathNotFoundException: #Fortbildning

   Dela på:

   Senast uppdaterad

   Missa inget, prenumerera på våra artiklar

   Hantera prenumeration

   Äldre artiklar