Årets Åttologi är här

Årets antologi med noveller skrivna av Mölndals åttondeklassare är här. Alla elever i årskurs åtta i Mölndals stad har fått skriva en novell på temat "Flykt". I boken Åttologin kan du läsa en novell från varje klass. Den finns att låna på alla bibliotek i Mölndal.

Novellsamling skapad av elever i årskurs åtta

I Mölndal får alla åttondeklassare besök av författare som en del av stadens Kulturgaranti. Efter mötet har eleverna skrivit varsin novell. Och i år har temat varit ”Flykt”. Temat valdes med anledning av hur många människor det är som är på flykt runt om i världen på olika sätt.

Tillsammans med författarna Titti Knutsson, Sofia Norden och Christina Waldén utforskades flykt i alla dess bemärkelser under svenska-lektionerna. En novell från varje klass har valts ut av svensklärarna och bibliotekarierna på skolorna för att vara med i antologin.

Författarna om årets noveller

Här finns berättelser om alla sorters flykt – flykt från zombies, från krig, från polisen, från fruktansvärda minnen, från dåliga relationer och från sina egna svårhanterliga känslor. Som läsare kastas man mellan hopp och förtvivlan, kärlek och sorg, rädsla och mod. Det är spännande och sorgligt och även roligt ibland, skrivet med många fina detaljer som gör att texterna känns levande. Tack för att jag fick läsa!, säger Sofia Nordin.

Eleverna jag mötte i höstas var alla lika unika, och nu har de skrivit helt unika texter. Personer på flykt gestaltas genom de känslor vi delar med alla andra människor. För trots att vi alla är unika är vi ändå mer lika än olika. Att skriva och läsa hjälper oss utveckla våra viktigaste mänskliga egenskaper - nyfikenhet, fantasi och humor. Kanske är åttorna i Mölndal lite klokare nu?, säger Titti Knutsson.

För den elev som är en skrivande person är det en stor sak att få se sin text i tryck och att veta att andra kan läsa det man har skrivit. Jag hoppas eleverna ska känna lusten att fortsätta att skriva. säger Christina Wahldén.

Låna Åttologin på ditt bibliotek

Årets Åttologi har delats ut till alla åttondeklassare. Novellsamlingen kan även lånas på alla biblioteken runt om i Mölndal,

Trevlig läsning!

Text: Lisa Larsson
Foto: Anders Eriksson

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad