Hiis - lustfyllt äventyr på utefritids
På Eklandaskolans Utefritids brinner lärarna för aktiviteter som bygger goda relationer. I projektet Håll igång i skogen skapas tävlingar där eleverna får poäng i samarbete och kamratskap.
Vi kallar det Hiis. Poängen heter ”Flares” (läs Fläärs.) Vi tävlar i Kubb3 och gör hejaramsor och allt handlar egentligen om att bygga relationer, vara en god kompis och heja på alla som är med. Det som står på spel är en stor silverfärgad kotte med en grön flagga där vi skrivit tidigare års vinnare. Under fyra veckor på våren har vi Håll igång i skogen. Men vi kallar det Hiis.
Behov av nytt projekt
Det är ett antal år sedan som kollegiet på Utefritids satte sig ner för att spåna nya idéer i verksamheten för att skapa bättre sammanhållning och kamratskap. Dock fanns en viss trötthet i klassiska ”lära-känna-övningar” och kompislekar, vi ville ha ett projekt som kunde löpa över en längre tid.
Vi hade tidigare en kollega i arbetslaget med bakgrund i bland annat medeltidsveckan på Gotland och som brann för akrobatik, cirkus och gyckel. Hon styrde upp ett ”lajv” där vi var utklädda och indelade i folkslag med mera. I flera veckor levde Utefritids i en saga. Men det är en annan historia. Vår önskan var att komma på något liknande, ett nytt ”lajv”, men det fick vi inte ihop. Vi började i stället fila på Hiis.
Hiis är kul för att man får kämpa och man samarbetar och man får lära känna många andra.
(Elev Eklandaskolan)
Poäng för samarbete
Håll igång i skogen ska vara skojigt och lustfyllt, det är en tävling men med många möjligheter till att ta poäng. Att vinna en deltävling ger en ”Flare” men det finns andra sätt att tjäna in fler på. Vinnaren i respektive tävling får en ”vinstplutt” uppsatt på vår ”leaderboard”.
Det betyder dock inte en säker seger. Ett annat lag kan ha haft gott samarbete, kommit med goda idéer, sett till att gruppen håller ihop eller hejat på ett annat lag som kämpat. Då får det laget en ”flare” för samarbete, en för sammanhållning, en för bra idé och en för att dom hejat, vilket blir totalt fyra poäng. På så vis blir vinsten inte lika viktig och laddad.
Efter varje tävling får man poäng som är flares och man kan få liksom för glädje, samarbete, hejar och massa grejer.
(Elev Eklandaskolan)
Kluriga moment
Vi har genom åren haft deltävlingar i Hiis som är ganska enkla att förstå; pussla på tid, elda av snöre och lösa chiffer är ett par. Så har vi de lite klurigare momenten som; ”Långrör”, ”Ägg triis” och klassikern ”Smått-och-gott-en-igelkott-och blandat”. Som du nu förstår är det mycket bus och ordlek, klurigheter och spex. Ett äventyr som pågår och genomsyrar hela verksamheten.
När man får flares och sånt så tävlar man om silverkotten
(Elev Eklandaskolan)
Tävlingar två dagar i veckan
Fyra veckor med Hiis kräver mycket förberedelse. Både veckorna innan och varje dag vi har tävlingar. I projektets begynnelse körde vi Hiis typ varje dag i veckan, men för att få ihop alla aktiviteter, hinna sätta upp alla poäng och bedriva lite av den vanliga verksamheten så är vi nu nere på två dagar i veckan. På det har vi parallellt en Kubb-turnering med egen pokal men där poängen läggs in i Hiis. Svetten lackar, hjärnan går på högvarv, öronen är spetsade för att höra vilka lag som kämpar för extra poäng kring laganda och trivsel. Vi är ett Utefritids med 82 st elever inskriva där alla ska få vara med och kämpa för poäng!
Klart för i år
Nu packar vi ihop årets upplaga av Håll igång i skogen. Alla ”flares” plockas ner, all häftmassa samlas ihop, nya namn skrivs in på pokalerna och materialet magasineras till nästa vår. Så när vitsipporna börjar titta fram, Sädesärlan vickar på stjärten och temperaturen ökar några snäpp; Då är det återigen dags att starta upp Håll igång i skogen. Kanske vill du komma förbi och heja på? Men vi kallar det Hiis.
Svante Lindblom
Lärare i fritidshem Eklandaskolan
svante.lindblom@molndal.se
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Skolbloggen
Av oss som på olika sätt arbetar i eller som stöd för skolorna i Mölndal.
Blogginlägg
-
Elever läser för förskolebarn
-
Klassrummets ledarskap i ny podd
-
Främjande av läsning på Katrinebergsskolan
-
Årets Åttologi är här
-
Juniorambassadörer på Sörgårdsskolan
-
Rastsamverkan som gör skillnad
-
Elever lär sig hantera skolstress
-
Spontanbesök på Balltorpsskolan
-
Street art på fritidshem
-
Hiis - lustfyllt äventyr på utefritids
Kommentarer