Spotify i undervisningen

Hej! Erik Frennberg här. Jag tänkte i ett antal inlägg dela med mig av hur jag arbetar med sociala medier, både vad gäller undervisning och marknadsföring.

Erik F Spotify

Jag jobbar på Kvarnbyskolan och undervisar i Musik samt Idrott & hälsa. Jag börjar idag med Spotify. Vi har vår egen artistsida där vi laddar upp låtar eleverna skapat själva. Ni hittar oss om ni söker på Kvarnby musikklasser.

Inte bara i Musikämnet

Vi har musikprofil och det är eleverna i nian som skriver egna låtar och spelar in i ett program som heter Logic. Men det går givetvis utmärkt att använda Spotify i andra ämnen och med andra program. I språkämnen skulle man kunna tänka sig att man skapar en ljudbakgrund – ett ”beat”. Det kan man göra lätt med appen Garageband som är gratis att ladda ner till elevernas ipads via appkatalogen. Till det skulle eleverna kunna skriva en raptext som de också spelar in i Garageband.

Det finns säkerligen många varianter på hur man kan använda Spotify. Innan jag går vidare med teknikaliteter ska jag säga att det kostar pengar att publicera sin musik på Spotify, om man gör på vårt sätt.

Rolig teknik

Det finns flera olika tjänster som hjälper till att lägga upp musiken och det är de som tar betalt. Vi använder oss av Record Union (www.recordunion.com) och det har fungerat
kanon. De har även en telefonkundtjänst i Sverige. Record Union erbjuder lite olika paketlösningar för att distribuera musiken och vi har valt ”Top dog”. Då kostar det 16 USD för att publicera ett album. Man kan också välja att publicera en singel eller en EP, alltså lite färre antal låtar och till ett lägre pris. Via Top dog publiceras musiken på Spotify, Itunes, Deezer, Tidal, Apple play, Google music med mera. Det finns vissa tekniska krav att förhålla sig till och det är att låtarna ska sparas i formatet Wav samt sparas som 16bit och 44,1 kHz.

Jag kan verkligen rekommendera den här typen av publicering. Eleverna tycker att det är roligt och gör verkligen sitt yttersta.

Nästa gång kommer jag att skriva om hur vi jobbar med Instagram.

Lycka till!

Bloggat av:
Erik Frennberg
musik- och idrottslärare

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad