Skapa film med barn och elever

Det finns många olika sätt att utforska filmskapande och utmaningarna kan avanceras successivt. Här ges exempel på arbete med slowmotion, stopmotion och timelaps.

Slowmotion

Slowmotion är en funktion som många barn känner till och det kan vara ett första steg i att utforska olika filmtekniker. På Lackarebäcks förskola har Fredrik Görling undersökt tekniken tillsammans med barnen och han berättar att barnen visar stort intresse och glädje när de får se sig själva göra något extremt långsamt, som att springa, åka pulka eller hoppa i vattenpölar.

Funktionen att filma långsamt finns både direkt i kameran men även i appen iMovie som också kan användas för att redigera olika filmer barnen har spelat in. Funktionen i själva kameran finns i rullgardinen på samma ställe som det går att välja video, foto, panorama och så vidare. När slowmotion valts är det bara att filma händelsen som vanligt.

barn springer io slowmotion

Skapa slowmotionfilm med iMovie

1.För att utnyttja funktionen i iMovie så behöver videon först läggas in i appen.

2. Sedan delar du upp klippet genom att markera tidslinjen och klicka på åtgärder och sedan på dela upp. Detta görs för att inte hela klippet sedan ska bli i slowmotion utan endast den delen som du delar upp.

3. Du kan dela upp klippet hur många gånger du vill och lägga in slowmotion eller andra funktioner på varje snutt du delar upp. För att sedan välja funktionen så klickar du på knappen som heter ”hastighet” och väljer om du vill sakta ner klippet eller öka hastigheten.

Funktionen slowmotion I filmprogrammet iMovie

Stopmotionfilm med enbildstagningar

Att göra en film med stopmotionteknik fungerar bra i alla åldrar. Många gånger räcker det med några sekunders film för att barn och pedagoger ska känna glädje i sitt skapande. En bra app att använda är iMotion. Det går att göra inne, ute eller varför inte framför en greens screen. Veronica Garthman och hennes kollegor arbetar ofta med film på Gastorps förskola och de har gjort en hel filmfestival där alla barn i alla åldrar fått skapa egna filmer på olika sätt. Här är Veronicas tips när ni skapar filmen:

1. Se till att manual är iklickad, tryck på start.

stopmotion steg 1

2. När din plan om vad du vill få rörligt är klar, börjar du flytta dina objekt från punkt A till punkt B. Men bara nån cm i taget. Varje gång du flyttar dina objekt trycker du på capture 1- ca fem gånger. Experimentera gärna hur många bilder ett flytt ska få, ju fler bilder på ett flytt ju långsammare verkar flytten men desto längre film blir det. När du är nöjd med filmen tryck på stop två gånger.

3. Nu får du möjlighet att justera hur snabb du vill filmen ska bli. (Detta går även bra att justera senare i exempelvis iMovie.)

4. När du känner dig färdig trycker du på export. Nu får du valet var du vill spara filmen någonstans, välj Photo library så hamnar filmen i dina bilder på ipaden.

stop motion steg 5

5. Klart! Nu kan du välja att fortsätta arbeta med filmen i iMovie för att lägga till effekter som ljud och musik. 6. Om ni valt att filma förloppet mot en grön bakgrund går det också att arbeta vidare med filmen på olika sätt i appen Green screen by do ink.

Snabba upp förlopp med timelaps

Ett sätt att utveckla arbetet med film vidare är att utforska intervallfotografering. I appen iMotion går det att välja funktionen timelaps som bygger på att fånga ett längre förlopp genom foton med glesa mellanrum. Med timelaps tar appen själv bilder i de intervaller som väljs, från 1 bild varje 0,1 sek till 1 bild varje 24 timmar. Det går sedan att spela upp bilderna i följd i ett snabbare tempo. Det blir som motsatsen till slow motion och det som i verkligheten tar dagar, timmar eller flera minuter kan i filmen spelas upp på någon minut.

Funktion slowmotion i kamera iPad


Med hjälp av tekniken time laps går det exempelvis att följa hur en blomma slår ut under flera dagar eller hur ett barns målning växer fram under några minuters målande. Det sistnämnda är en fantastisk möjlighet för ett barn att se sin process berättar Veronica. Det går också att utveckla vidare genom att arbeta vidare i appen iMovie där barnen kan lägga in musik eller sitt eget berättande till filmen.

Lycka till med filmskapandet!

Fredrik Görling
Veronica Garthman
Marie Eriksson

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad