Så blir renhållningstaxan för 2024

Kommunfullmäktige har antagit taxan för renhållning för 2024. Ny lagstiftning påverkar taxan då kommunen får insamlingsansvar för förpackningar.

I samband med att kommunen får insamlingsansvar för förpackningar måste taxan för renhållning justeras. Taxan för 2024 har nu beslutats i kommunfullmäktige den 18 oktober.

Så blir taxan för renhållning 2024

Taxorna för renhållning justeras från och med 1 januari 2024 enligt kommunfullmäktiges beslut.

Villa och radhus

För boende i villa och radhus med flerfackskärl påverkas taxan av insamlingsansvaret. Avgiften för kärl 2 tas bort och de som har abonnemang med två flerfackskärl får därmed en lägre kostnad.

Alternativ 1 (standard)

3 461 kronor per år för 2 st 370 liters flerfackskärl. Det innebär en sänkning av kostnaden med 155 kronor per år.

Alternativ 3

5 192 kronor per år för 2 st 370 liters flerfackskärl + 190 liter extra kärl. En sänkning med 155 kronor per år.

Alternativ 5

3 310 kronor per år för 2 st 240 liters flerfackskärl. Det innebär en sänkning av kostnaden med 148 kronor per år.

Alternativ 7, 8 och 9

Du som har tvåfackskärl får oförändrad taxa då de abonnemangen redan var anpassade efter de nya reglerna.

Övriga renhållningsabonnemang

Abonnemang för fritidshus justeras något.

De småhusägare som bara har ett flerfackskärl eller endast kärl för osorterat restavfall får oförändrad avgift. Det avser nuvarande abonnemangsalternativ 2, 4, 6, 10 och 11.

Från 1 januari 2024 gäller ny lagstiftning vilket gör att möjligheten att välja enbart ett flerfackskärl eller enbart ett kärl för brännbart restavfall försvinner. Möjligheten att välja dessa abonnemang upphör direkt. Du som har ett befintligt sådant abonnemang kommer att få nytt abonnemang med 2 flerfackskärl senare men fortsätter med din nuvarande tills du får mer information.

Flerfamiljshus

Taxan för restavfall vid sorterat abonnemang höjs med 50 procent. Det för att minska subventioneringen av abonnemangstypen.

Taxor för insamling av förpackningar tas bort vilket innebär en minskad kostnad för fastighetsägarna, totalt sett.

Tilläggsavgiften för gångavstånd får en mindre justering.

Det införs en servicetaxa om en abonnent med flerfamiljshus önskar tätare tömning än vad ersättningen från tillverkarna av förpackningarna medger. Servicetaxan är satt till 50 kronor per kärl och tömning.

Kunder med osorterat abonnemang fortsätter med oförändrad taxa tills fastighetsägaren i dialog med kommunen övergår till sorterat abonnemang, senast vid utgången av 2026.

Bakgrund

Genom ny lagstiftning så får alla Sveriges kommuner insamlingsansvar för förpackningar samt att det blir obligatoriskt med matavfallsinsamling. Fastighetsnära insamling av förpackningar ska vara infört till 2027. Producenterna av förpackningar kommer ersätta kommunerna för kostnaderna att samla in de sorterade förpackningarna. Renhållningstaxan för 2024 är antagen av kommunfullmäktige den 18 oktober 2023.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad