Konstnär och musiker får årets kulturstipendier

2023 års kulturstipendier går till konstnären Göran Johansson och musikern Per Anders Nilsson.

På kultur- och fritidsnämndens möte den 18 april utsågs årets mottagare av Mölndals stads två kulturstipendier.

Arbetsstipendium, 50 000 kronor

Arbetsstipendiet på 50 000 kronor går till konstnären Göran Johansson. Kultur- och fritidsnämndens motivering lyder:

”Göran Johansson väljer att skildra sin vardag i klara färger och med kraftfulla penseldrag. Det är ett måleri som till fullo utnyttjar mediets potential att skapa förskjutningar av verkligheten. I det drastiska och direkta döljer sig en livsbejakande humor.

Göran har varit verksam som konstnär i ett halvt sekel. Han har genom åren bibehållit ett nyfiket sökande och ett starkt och omedelbart uttryck som är lika tillgängligt som kompetent

Nämnden vill med stipendiet stärka Görans fortsatta konstnärliga utveckling och möjliggöra arbetet med en skrift om hans konst och skapande.”

Syftet med arbetsstipendiet på 50 000 kronor är att uppmuntra till ett kreativt och levande konst- och kulturliv i Mölndal. Stipendiet delas ut årligen till en enskild professionell kulturarbetare eller konstnär som bor eller vistas i Mölndal för att genomföra ett arbete eller projekt. Arbetet ska bidra till egen konstnärlig utveckling och gärna komma invånarna i kommunen till gagn.

Kulturstipendium, 10 000 kronor

Kulturstipendiet på 10 000 kronor går till musikern Per Anders Nilsson. Motiveringen lyder:

”Per Anders Nilsson är musiker som med nyfikenhet och kunskap letar sig fram till nya möjligheter att tänja musikens gränser.

Under Mölndals stads 100-årsjubileum 2022 bidrog Per Anders till firandet med ett antal framträdanden under namnet Paper Music. Mölndals pappersindustriella historia lyftes där via flera musikaliska verk i samarbete med musiker, studenter och det fria kulturlivet i kommunen.

Med stipendiet vill kultur- och fritidsnämnden lyfta ett yrkesliv ägnat åt att ständigt vända och vrida på musikens och ljudens möjligheter och uttryck.”

Kulturstipendiet på 10 000 kronor syftar till att uppmärksamma ambitiösa och framgångsrika kulturutövare eller kulturinitiativ för att uppmärksamma deras roll i Mölndals kulturliv.

Vi säger stort grattis till Göran och Per Anders!

Stipendierna kommer att delas ut under Mölndals stads nationaldagsfirande den 6 juni.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad