En lärares engagemang för Ukraina
Beatrice Sundbäck är lärare i tyska och engelska i årskurs 6-9 på Streteredsskolan. För att förbereda sig på att ta emot ungdomar från Ukraina så har hon börjat lära sig ett nytt språk.
När kriget bröt ut i Ukraina så funderade Beatrice på vad hon som lärare kunde bidra med. Vad hon är bra på. Då tänkte hon på att de barn och unga som kommer hit kanske inte kan tala engelska.
-Jag får väl helt enkelt lära mig ryska för det liknar i mångt och mycket det ukrainska språket, tänkte jag. Jag har pratat med ukrainare på migrationsverket och försäkrat mig om att de förstår ryska. Jag hade helst lärt mig ukrainska men det är svårt att hitta kurslitteratur.
För att komma igång gick Beatrice till stadsbiblioteket och lånade en kursbok i ryska. Hon berättar att det är lite krångligt med hårda och mjuka vokaler vilket drabbar uttalet av vissa ord, men hon kan redan lite av språket och presenterar sig själv på ryska.
Kulturell förståelse
Beatrice har också startat ett projekt i engelskan som heter ”Do it yourself” där eleverna ska få visa upp någonting praktiskt och berätta på engelska.
-Här har jag bland annat tänkt att våra elever ska få testa på Petrykivkamåleri som är en traditionell ukrainsk konstart. Tanken är att de på så sätt ska få förståelse för den ukrainska kulturen. Att de ska bli nyfikna på den. När det sedan kommer ukrainska barn och ungdomar till vår skola och ser de här målningarna så ska de känna sig välkomna. Jag tror det kan skapa en kulturell förståelse. Det ska kännas att vi ställer upp för Ukraina.
Att möta utmaningar tillsammans
Beatrice menar att samarbete är viktigt för att kunna ta sig an den här typen av utmaningar.
-Som ett första steg har jag involverat träslöjdsläraren och bildläraren för att se om vi kan skapa djurfigurer i trä som eleverna kan måla med Petrykivkatekniken men det finns mycket mer att göra. Det svåra kommer nog vara att möta de ukrainska barnens upplevelser av kriget. Här behövs samarbete över hela skolan med olika kompetenser på skolan som kuratorer och elevhälsoteam.
Text och foto: Anders Eriksson
Läs även inlägget om Ukrainskt kommunikationsstöd
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Skolbloggen
Av oss som på olika sätt arbetar i eller som stöd för skolorna i Mölndal.
Blogginlägg
-
Elever läser för förskolebarn
-
Klassrummets ledarskap i ny podd
-
Främjande av läsning på Katrinebergsskolan
-
Årets Åttologi är här
-
Juniorambassadörer på Sörgårdsskolan
-
Rastsamverkan som gör skillnad
-
Elever lär sig hantera skolstress
-
Spontanbesök på Balltorpsskolan
-
Street art på fritidshem
-
Hiis - lustfyllt äventyr på utefritids
Kommentarer