Ta studenten i år!

Hej fina kollega! Har du också suttit på möten och fått frågan om det finns någon i arbetslaget som kan tänka sig att handleda studenter som ska ut på sin praktik och känt att visst, det hade säkert varit kul, men inte nu...jag har ju så mycket att göra?

Tommie Eriksson, skf

Sanningen är nog den att vi aldrig kommer att jobba mindre än vad vi gör just nu. Historien verkar peka i den riktningen i varje fall.

Så jag tänker slå ett slag för det här med att handleda studenter. Visst det tar en del av din tid i anspråk, men det är förutom ett viktigt och ansvarsfullt uppdrag även grymt utvecklande för dig själv.

Fundera lite på det här

  • Har du också, liksom jag, ibland känt att det kan vara svårt att formulera för andra vari din kompetens som Fritidspedagog egentligen ligger? Men du kan känna när du är på rätt spår i arbetet med den sociala utvecklingen och jobbet med relationerna i elevgruppen. Och förstår att olika grupper och situationer kan kräva att du väljer olika typer av ledarskap.

  • Har du någonsin diskuterat med dina kollegor hur du kan utveckla din ledarroll? Eller insett att din stackars rektor nog gärna vill se dig i aktion i verksamheten. Men att det i vardagen oftast stannar vid en önskan?

  • Hur många titlar med pedagogisk litteratur har du samlat på dig efter din examen? Jag har på mina 18 år som aktiv pedagog nog inte kommit upp i tio än. Troligen närmare fem, om sanningen ska fram.

Tro mig, jag tycker att verksamhetsutveckling och kompetensutveckling är kul och viktigt. Men av någon anledning blir det inte av riktigt i den utsträckning man önskar.

Du vinner

Förutom det förtroendefulla ansvaret och möjligheten att knyta kontakt med framtida kollegor, som det medför att vara handledare, så finns det även en hel del vinster för oss att göra.

Genom att möta och handleda studenter får vi en god inblick i vad som rör sig i den akademiska världen. Vilken litteratur är det som gäller i de olika kurserna? Vad handlar de om? Passa på och fråga om föreläsningar som varit bra. En gratis uppdatering av vad som är på tapeten. Om man nu som jag, inte riktigt fyllt ut sin bokhylla med de senaste årens titlar.

I handledarskapet tvingas vi sätta ord på vad som egentligen pågår där under frisyrerna på oss. Vi är faktiskt helt grymma på att tankemässigt hålla många bollar i luften. Vi vet hur vi ska hantera och förhålla oss till gruppen, individen, läroplanen, planeringen, vårdnadshavaren, placeringen, positioneringen, tidsfaktorn, tempot, de särskilda anpassningarna, kollegan, dagsformen, teknikstrulet, inköpsstoppet, rollkonflikten eller regnklädesbristen, för att nämna några saker. Vi har en plan för det. Eller hur?

Fast det syns ju ingenstans! Det pågår bara i huvudet på dig.

Fritidspedagoger Krokslätt Foto: Tommie Eriksson

Du är värd det

Men om vi tvingas förklara de här sakerna för den här personen som vill lära sig det och sätta ord på det där som ser så enkelt och självklart ut, när du gör det, då kan det påvisa hur komplext yrket faktiskt kan vara och vad som ligger till grund för besluten i vårt sätt att agera. Det ger oss också en chans att reflektera över vårt förhållningssätt och synliggör vår värdegrund.

Sen är det fantastiskt smickrande att det kommer en person till din verksamhet som är genuint intresserad av att se och lära av just dig. Som absorberar varje ord av det du säger och tar din synvinkel som sanning. Som ger dig feedback och frågar vad du tror och lägger ner mängder med tid för att passa in och lära känna din verksamhet.

En som också ger dig chansen att stå vid sidan av och se på hur elevgruppen spelar ut sitt allra bredaste register för att lära känna denna person, samtidigt som denne försöker förmedla något viktigt budskap. Och du ser bristerna i ledarskapet och tänker att jo, du har nog ändå kommit en bit på vägen som pedagog. Lärorikt för alla var det.

Så ta studenten i år och var med och forma framtidens pedagoger. Jag tycker Du är värd det!

Tommie Eriksson
tommie.eriksson@molndal.se
Fritidspedagog på Krokslättsskolan

Error: javax.jcr.PathNotFoundException: #Fortbildning

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad