Framtidens forskare med AstraZeneca
Hur kan skolan få ungdomar att intressera sig för forskning? Skolförvaltningen i Mölndal har ingått ett samarbete med AstraZeneca, där just den frågan kanske får ett svar. Projektet har fått namnet Framtidens forskare.
Namnet Framtidens forskare är helt unikt och speciellt framtaget för Mölndal, men själva projektet har AstraZeneca gjort en gång förut, tillsammans med Lövgärdesskolan i Göteborg. Nu är det Mölndals tur. Syftet med projektet är att få ungdomar intresserade av forskning och teknik samt att stimulera till vidare studier. Samtliga elever som går i årskurs 8 (och ska börja åk 9) på Kvarnbyskolan och Sinntorpsskolan blev inbjudna innan sommaren att söka till projektet som kommer pågå under HT 2019 – VT 2020. Det kommer vara 26 elever som deltar, 13 från vardera skola.
Prova på att vara forskare
Under läsåret kommer eleverna och deras lärare att träffa AstraZeneca vid olika tillfällen och i olika miljöer för att visa vilka möjligheter som finns och vad det innebär att arbeta på ett stort forskningsföretag. Förutom att eleverna kommer att få besöka AstraZeneca så kommer bland annat en träff att hållas i labbet på Universeum. Frågor som kommer att belysas i projektet är:
- Vad gör man som forskare?
- Vilka yrkesroller och kompetenser behövs det på ett stort globalt företag som AstraZeneca?
- Vilken utbildning är lämplig?
Att lösa framtidens samhällsproblem
Målsättningen har varit att få med intresserade elever (oavsett skolresultat) För att lyckas med det så fick eleverna när de sökte till projektet besvara olika frågor. En fråga handlade om vad de tror kommer bli ett viktigt problem för samhället att lösa i framtiden. Den globala uppvärmningen var det flera som skrev. Andra svar på samma fråga handlade om rätten att neka till vaccin, muteringar av bakterier och virus. Några elever hade funderingar på hur man skulle kunna lösa lärarbristen i Framtiden. Ansökan skulle också innehålla en motivering till varför man är intresserad att delta i projektet. Lärarna har utifrån ansökningarna fått välja ut elever från varandras skolor. Det här för att få det hela så objektivt som möjligt.
Kommunicera projektet
Pedagog Mölndal kommer att följa projektet under hela perioden och återkommer med artiklar och filmer om arbetet. Se filmen som vi gjorde tillsammans med AstraZeneca inför den första presentationen av projektet, för eleverna.
För att få filmen textad, så aktiverar du undertexten i spelaren i höger nederkant.
Anders Eriksson
Verksamhetsutvecklare
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Skolbloggen
Av oss som på olika sätt arbetar i eller som stöd för skolorna i Mölndal.
Blogginlägg
-
Nya avsnitt i Skolpodd Mölndal
-
Elever läser för förskolebarn
-
Klassrummets ledarskap i ny podd
-
Främjande av läsning på Katrinebergsskolan
-
Årets Åttologi är här
-
Juniorambassadörer på Sörgårdsskolan
-
Rastsamverkan som gör skillnad
-
Elever lär sig hantera skolstress
-
Spontanbesök på Balltorpsskolan
-
Street art på fritidshem
Kommentarer