Möt Mölndals nya Skolambassadör för EU

Ulrika Mode-Olausson på Kvarnbyskolan är en de svenska lärare som utbildats till Skolambassadör för EU. Här berättar hon själv sin nya roll som ska uppmärksamma, ge stöd och inspirera kollegor i EU-frågor.

Ulrika Mode Olausson skf

I Mölndal finns det en lång tradition kring utbyte och internationalisering. Sedan jag började arbeta på Kvarnbyskolan i Mölndals stad har jag fått förmånen att delta i flera internationella utbyten, såsom jobbskuggning, elevutbyten samt internationella konferenser. Detta har gett mig mersmak så när jag fick tipset om en utbildning som fokuserar på bland annat detta bestämde jag mig snabbt för att söka.

Skolambassadörer för EU är en utbildning som UHR (Universitets och högskolerådet) genomför tillsammans med EU-kommissionen, Europaparlamentet och Regeringskansliet. Målgruppen för utbildningen är lärare från grundskolans senare år, gymnasielärare och skolledare. Under vecka 15 fick jag den fantastiska möjligheten att gå den här utbildningen tillsammans med ett tjugotal andra lärare från Haparanda i norr och Perstorp i söder.

Utbildningen startade med en intensiv vecka i Bryssel, där vi fick besöka hjärtat av EU. Vi spenderade en heldag på EU-kommissionen, ytterligare en heldag på EU-parlamentet, vi besökte även Sveriges ständiga representation i Bryssel. Vi träffade flera EU-parlamentariker och EU-kommissionärer som berättade om sina huvudfrågor och deras dagliga arbete. Det var dagar fyllda med information och nya kunskaper kring hur EU styrs och hur man arbetar med olika frågor såsom till exempel klimat, migration och inte minst den väldigt aktuella Brexitfrågan. Givetvis blev det också mycket information kring det stundande EU-valet (https://www.denhargangenrostarjag.eu/).

Skolambassadör EU skf

Bild ovan: Skolambassadörer i väntan på toppmöte
Bild nedan: Plenisalen i Europaparlamentet, Bryssel

EU sal

Några av oss fick också möjlighet att träffa några lärare som arbetar på Europaskolan i Bryssel - ett möte som var otroligt intressant och lärorikt. Att som svensk lärare, anställd av svenska staten, arbeta med svenska elever men utifrån en egen läroplan och kursplaner var spännande att få höra mer om.

Utöver alla dessa besök och möten deltog vi i workshops tillsammans ledda av GR som fokuserade kring hur vi ska arbeta med dessa frågor på våra skolor och kommuner i framtiden. Undersökningar visar att vi i Sverige kan väldigt lite om EU och det vill man förändra så klart. Syftet är att vi pedagoger ska bli bättre på att låta EU-frågor genomsyra undervisningen och inte bara tar upp dem i SO-undervisningen. I utbildningen ingick även information kring hur man startar internationella projekt och hur man arbetar med eTwinning.

Tanken är att vi ska uppmärksamma EU-frågor och stödja och förhoppningsvis inspirera kollegor inom vårt uppdrag. Som start har jag till exempel, i samarbete med skolbibliotekarien arbetat med att skapa en EU-hörna i vårt skolbibliotek (se första bilden) med information kring det stundande EU-valet. Fortsättningsvis är min önskan att fortsätta utbyta erfarenheter med kollegor runt om i landet men även i Europa och världen. Jag tror att alla vinner på internationella samarbeten, det leder till nya kunskaper, perspektiv och kontakter.

Skolambassadörer EU gruppbild Foto: Ulrika Mode

I höst avslutas utbildningen med några dagars nätverksträff i Stockholm där vi bland annat kommer träffa tidigare skolambassadörer för att ta del av deras erfarenheter.

Jag kan verkligen varmt rekommendera alla som är intresserade av Europa, internationella frågor och utbyten att ansöka om att bli Skolambassadör för EU då utbildningen förhoppningsvis återkommer 2020.

Lite tips på sidor du kan använda i EU-undervisningen:

Ulrika Mode Olausson
ulrika.mode-olausson@molndal.se
Legitimerad lärare sve/eng/fra
Kvarnbyskolan

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad