Fritt arbete ger mer tid på kulturskolan

Hur ger vi våra elever mer tid på kulturskolan utan utökade resurser? Den frågan ledde fram till en ny, kompletterande, undervisningsform där eleverna själva styr över innehållet.

En lektion i veckan. Det är det vanliga för elever som går på kulturskolan. De som går i instrument eller sång får även vara med i band, orkester eller kör. Utöver det förväntas eleverna öva på låtar, danskoreografier, teaterrepliker och annat på egen hand.

Under åren har det ofta kommit önskemål från eleverna själva om fler lektioner eller möjlighet att gå i fler kurser på kulturskolan. Men köerna är långa och för att göra plats för så många barn och unga som möjligt behöver det finnas begränsningar för hur många kurser var och en får gå. Samtidigt vet vi att det inte är alla som har möjlighet att öva hemma av olika anledningar, kanske finns det inte plats att öva danssteg eller utrymme för höga ljud från olika instrument eller sång.

Öppen verksamhet

Jonatan Tikas, som är slagverkslärare på kulturskolan, fick en idé om hur vi skulle kunna erbjuda äldre elever mer tid på kulturskolan, större möjligheter att fördjupa sig och nya sätt att utöva sitt ämne utan att det kräver massor av resurser som vi inte har. I februari startade han en öppen verksamhet för kulturskoleelever på högstadiet och gymnasiet. Varje fredagseftermiddag/kväll kan den som vill komma till kulturskolan för att öva vidare på egen hand eller tillsammans med andra.

Initiativet genomförs på prov under vårterminen 2023. Om verksamheten blir permanent är det möjligt att även lite yngre elever kan få delta så småningom. Huvudsaken är att man är mogen att jobba under eget ansvar och respektera kulturskolans utrustning och lokaler.

Spontana samarbeten

Verksamheten är öppen för elever som redan går på kulturskolan oavsett vilket ämne man går i och det kostar inget att delta. Jonatan finns till hands för att stötta och hjälpa alla efter bästa förmåga, och numera får han också uppbackning av sin kollega, filmpedagog Linda Svanegård. Grundtanken är att eleverna ska arbeta så mycket som möjligt på egen hand, och gärna hitta egna samarbeten med andra elever.

Eleverna väljer själva

Gymnasieeleverna Linea och Frida var tidiga med att hoppa på det nya initiativet. De brukar vanligtvis spela ihop på sin skola men lockades av möjligheten att spela lite extra. Tillgången på lediga replokaler, utrustade med alla instrument de behöver, var ett stort plus. Ibland slår de sig ner vid pianot eller i något av rockrummen och övar på lite skolgrejer. Ibland sätter de ihop ensemblelåtar och letar upp andra elever att spela tillsammans med.

Det bästa är att det är så fritt! Att man kan göra det man vill och träna på det man själv känner för, samtidigt som det finns lärare på plats som kan hjälpa, säger de.

Så hur går det till?

Jonatan brukar inleda varje tillfälle med en gemensam samling där han lär ut något tricks eller leder en gemensam övning. Sedan är det upp till var och en att bestämma vad man vill göra.

Det finns möjlighet att använda tiden som ett läxläsningstillfälle där man kan öva på sin spelläxa, jobba vidare på ett konstprojekt eller hitta någon att läsa sina repliker mot till exempel. Eller så ser man det som ett tillfälle att bilda popup-ensembler eller bara umgås en stund. Alla lediga salar i kulturskolans huvudbyggnad finns tillgängliga för eleverna, inklusive danssalen för den som vill öva på koreografier.

Går man i ett konstämne tar man med sig material till sitt projekt och hittar ett ställe att sitta på för att fortsätta skapa. Kanske kan man få input från en annan elev om man fastnat, eller hitta någon som vill hjälpa till med projektet.

Den öppna verksamheten är också tänkt som ett tillfälle att knyta nya kontakter. För många blir det en välkommen chans att lära känna andra ungdomar och hitta någon eller några att umgås och ha roligt tillsammans med.

Hoppas på fortsättning

Jonatan Tikas är nöjd med hur verksamheten har utvecklats än så länge. Det dyker upp några nya elever varje gång, många kommer tillbaka och vill testa nya grejer och det uppstår många fina samarbeten.

Nu hoppas han på ännu fler deltagare så att verksamheten kan bli permanent till hösten. 

En önskan jag har är att innan terminen är slut ska varje sal som nu står tom på fredagar vara fylld av elever som träffas, övar och praktiserar sina kulturämnen. Och på längre sikt hoppas jag att vi kan öppna upp för alla ungdomar, även de som inte går på Kulturskolan!

Victoria Eriksson
Kommunikatör på kulturskolan

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad