Zambia - ett andra hem

Det här är Mikael Olows reseberättelse från Mölndals partnerprojekt kring ungas inflytande och ungdomsdemokrati.

Chipatayouthcenter855641Olow

Den 18 februari reste jag för tredje gången ner till staden Chipata i Zambia för att arbete med partnerprojektet kring ungas inflytande och ungdomsdemokrati. Inom projektet arbetar de båda städerna med att lära av varandra när det gäller arbetsmetoder och modeller. Syftet är att vi i båda våra städer ska stärka ungas inflytande och skapa plattformar åt ungas röster.

Välplanerad vecka

Flygresan ner är lång, cirka 25-30 timmar inklusive alla byten och väntetider. Men när vi blev upphämtade på flygplatsen av våra kollegor och vänner fick jag genast ny energi och jag kände mig väldigt förväntansfull på en vecka full av intryck och äventyr. Efter en god natts sömn så var det dags för välkomstceremoni och flagghissning. Vi har nu nästa lärt oss den Zambiska nationalsången efter tre års projekttid ihop med våra Zambiska vänner. Stämningen är glad och hjärtlig och vi glädjer oss åt den Zambiska solen.

När flaggorna är hissats samlas vi i stadshuset för att gå igenom veckans program som innehåller både viktiga möten och spännande kulturella upplevelser. De programpunkter som jag är med och organiserar handlar om ungdomsdemokrati och ungdomsfullmäktige.

Ungdomar driver frågor

Den första arbetsdagen inleds med ett möte med stadens ungdomsfullmäktige där Besa Chibuye är ordförande. Han berättar om deras arbete och hur viktigt det är att ungas röster får höras när viktiga beslut ska fattas. Deras ungdomsfullmäktige består av representanter från de olika högstadie- och gymnasieskolorna i området. Med på mötet finns också Trywell Moonga från Ungdoms- och Sportsministeriet. Han berättade om olika program som unga kan söka sig till efter avslutade studier, där de kan få hjälp att komma igång med företag eller föreningar. Ungdomarna är överens om att de viktigaste frågorna för dem i dagens Zambia är utbildning för alla, möjligheter till jobb efter studierna och ungas hälsa.

ZambiaFaith855641Olow

(Bild: Fatih Ndhluvo, ansvarig för Chipatas ungdomscenter )

Utveckling av ungdomscentret

Under resans andra arbetsdag träffade vi de tjänstemän som är strategiskt ansvariga för ungas inflytande och delaktighet. Med på detta möte var bland andra Faith Ndhluvo som är ansvarig för stadens ungdomscenter och Yasini Mulimba som är direktör för stadsplanering och socialtjänst. Faith hade tagit fram ett nya riktlinjer för hur de ska jobba med ungdomscentret. Mer mandat har nu lagts i ungdomarnas händer där de har skapat en kommitté som består av en klar majoritet ungdomar samt några tjänstepersoner som stöttar deras arbete. Här bestämmer de programinnehållet på centret vilket kan vara allt från musikundervisning till samtalsgrupper om sociala frågor.

Ungdomscentret i Chipata startade i samband med att vi körde igång detta projekt mellan Mölndal och Chipata, nu tre år senare kan vi se en stor utveckling av verksamheten.

Tjejer och killar

Under mötet hade jag en mycket givande diskussion med Yasini Mulimba om framförallt unga tjejers rättigheter och möjligheter. Många tjejer slutar skolan tidigt då det är vanligt med tonårsgraviditeter och giftermål vid tidig ålder. Mulimba berättade om en relativt ny ”re-entry policy” som införts i landet. Denna policy innebär att även den unga kille som gjort en ung tjej gravid måste lämna skolan under samma tid som mamman. När mamman hoppar av skolan för att föda sitt barn måste även pappan sluta skolan, även om de inte lever tillsammans. Han får sedan komma tillbaka till skolan när mamman är redo för att komma tillbaka. Det blir till en form av straff men det är skapat för att pojkarna ska ta ansvar för sina handlingar.

Resan fortsätter

Jag tycker generellt att vi flyttat oss framåt under dessa tre år och vi ifrån Mölndal har lärt oss massor av våra kollegor i Chipata. De är duktiga på att involvera föräldrarna i både skolgången och de ungas aktiviteter på fritiden. I september kommer våra vänner hit för ett tredje besök, det ser jag verkligen fram emot.

Mikael Olow
Avdelningschef, Ungdoms- och samhällsarbete
Kultur- och fritidsförvaltningen.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad