Hållbarhetsprojekt i förskolan

Stallbackens förskola har arbetat med ett årslångt projekt där hållbarhetsfrågor satts i fokus på ett konkret och kreativt sätt. Barnen har fått skapa insektshotell som sålts till förmån för WaterAid.

Blivande skolbarn på Stallbackens förskola har deltagit i ett projekt med hållbarutveckling under läsåret 23/24. Projektet har omfattat att skapa insektshotell till försäljning där vinsten går till att hjälpa andra människor med rent vatten. Syftet med projektet är att väcka förståelse för sociala orättvisor utifrån den ekonomiska dimensionen.

Barnen har under ett års tid varit del av ett hållbarhetsprojekt där såväl barnkonventionen som Agenda 30 har varit i fokus. Projektet startade upp med diskussioner om barnkonventionens artiklar, hur det ser ut i andra länder samt olikheter och likheter däremellan. Barnen har sedan röstat på tre olika artiklar ur konventionen som de vill donera ett bistånd till. Rent vatten vann omröstningen och vi beslutade att WaterAid skulle vara en bra organisation för vårt ändamål.

bygge av insiktshotell


Tillsammans har vi sågat och borrat i flera veckor. Vi har målat konservburkar och samlat ihop material som kan passa för alla insekter i naturen. Vi har också diskuterat vattnets kretslopp. När alla hotell var färdiga behövdes det snöre att knyta för upphängning innan de äntligen färdiga till försäljning.

Färdigt hotell


Alla hotell såldes under evenemanget ”Gröna drömmar mitt i stan” i Mölndals innerstad. Vi sålde för 1500 kronor och alla pengar går oavkortat till WaterAids arbete. Barnen har utforskat den exakta summan i leksakspengar och fått möjlighet att reflektera och diskutera vidare om frågor som berör hållbar utveckling.

Ulrika Börjesson med kollegor
Stallbackens förskola

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad