Erasmusprojekt bjuder på upplevelser

Utomhuspedagogik står i fokus i ett internationellt projektet där Stretereds förskola deltar tillsammans med lärare från flera olika länder. När en grupp lärare besökte Stretereds förskola fick de många olika upplevelser tillsammans med barn, pedagoger och sagokaraktärer.

På Stretereds förskola har vi haft besök av lärare från Italien, Wales, Irland, Finland och Sverige i vårt gemensamma Erasmusprojekt. De kom från både mindre skolor med få elever och större med många elever. Projektet heter ”Outdoor learning through the curriculum” och är inne på sitt andra och sista år. Länderna har besöker varandra och utbytt erfarenheter och lärande.

Många upplevelser för besökarna

Deltagarna fick tillsammans med våra äldsta barn möta barnfilmskolan och utföra samma uppdrag som barnen fick göra. Barnen fick i uppgift att ta tre kort på saker ifrån vår gemensamma bok Promenad. Därefter fick de spela in vad de hade tagit kort på. Erasmus deltagarna fick även de ta kort på bilder ur boken och sätta ljud till på sitt språk.

Deltagarna fick även äta på förskolan och de gillade verkligen både soppa med hembakt bröd och kålpuddingen. De berättade att de oftast får maten körd till skolan och att de inte har tillagningskök.

En annan dag under våra gästers besök fick de följa med på en promenad med spännande upplevelser. På morgonen fick barnen ett brev som var en karta och ett uppdrag att de skulle leta efter cirklar. Innan vi gick iväg hade vi en liten stund över. Då startade barnen en svenskakurs för våra gäster. De pekade på saker på gården och sa dem på svenska. De fick lära sig att säga hej, flagga, spade, tack och massa annat som jag fick hjälpa barnen att översätta. När vi skulle gå var barnen noga med att alla vuxna hade några barn att hålla i, så att de skulle känna sig välkomna och att alla fick vara med.

Under promenaden gick våra Engelsktalande vänner med oss. Det första som hände var att vi fick krypa in genom ett hål i ett staket därefter träffade vi den utklädda sagokaraktären Glitter-Kenneth som lärde oss några nya dansmoves. Vidare under promenaden ser vi att bokbussen kommit och utanför bussen fanns sagokaraktären Frilufts-Berra. Han bad att barnen skulle hjälpa till att hitta O-ringar. Alla gick in i Bokbussen och fortsatte att leta efter O-ringar.

Kulturupplevelser tillsammans

Under sådana projekt är det inte bara rapportskrivning som ska göras utan även upplevelser av kultur och natur. Deltagarna har därför fått besöka både Mölndal och Göteborg. De har bland annat åkt båt till några av våra öar. Trots riktigt kallt och blåsigt väder tyckte de att vår natur var så vacker och att deras utflykt varit fantastisk. De var mycket imponerade av vårt biljettsystem, att biljetterna fungerade på både, buss, tåg och båt.

De utbyten som görs genom Erasmus+ stärker deltagarnas utbildning och sociala, personliga och professionella utveckling genom att förbättra deras kunskap, kompetens och attityder, göra det lättare för dem att finna arbete, stärka deras självkänsla och oberoende, stimulera deras nyfikenhet och förmåga till innovation, öka deras förståelse av andra människor och främja deras känsla av europeisk samhörighet

Emeli Stenvall
Förskollärare Stretereds förskola
emeli.stenvall@molndal.se

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad