Bokbloggen
Här delar medarbetare i Mölndals skolverksamheter med sig av sina tankar om böcker som inspirerat verksamheten.
-
Med hjärtat i jorden
Anna Thoresson har skrivit en bok om barn, natur och hållbar utveckling. Hon visar hur det grundar sig i vår egen relation till naturen och hur det kan iscensättas tillsammans med barnen.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Att arbeta i förskolan - viktigt att veta
Gunilla Essén och Leicy Olsborn Björby har skrivit en bok med inspiration och verktyg till de som arbetar i förskolan och som ännu inte har en pedagogisk utbildning.
Läs mer ...
1 kommentar
-
Det hållbara arbetslaget
Samspelet i förskolans arbetslag är avgörande för kvaliteten på verksamheten och för pedagogernas inre hälsa. Camilla Vahlberg har skrivit en bok med konkreta verktyg för att utveckla ett positivt samarbetsklimat i förskolan.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Pedagogisk miljö i tanke och handling
Fem år har gått sedan Linda Linder och hennes medförfattare skrev den första boken Pedagogisk miljö i tanke och handling. Nu finns en reviderad upplaga med nya kapitel och en indelning skriven av Nina Odegard.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Bredd- därför lyckas generalister i en specialiserad värld
Som en motvikt till trender om tidig kunskapsnischning och specialisering, kommer här tips på en bok som istället hyllar generalisten. Journalisten David Epstein sammanfattar på ett lättbegripligt sätt forskning som visar på fördelarna med att ha erfarenheter inom många fält.
Läs mer ...
1 kommentar
-
Utforska digitala verktyg i förskolan
Anna Thoresson är förskollärare i Vänersborg och har skrivit boken Utforska digitala verktyg i förskolan. Den handlar om vad digitalisering i förskolan kan vara, varför vi ska arbeta med digitala verktyg och hur vi kan göra det. Vi behöver både möta barnen där de är nu och rusta dem för framtiden.
Läs mer ...
1 kommentar
-
De yngsta barnen och undervisningen
Lena Edlund som är pedagogisk utvecklare har skrivit en ny bok om hur de yngsta barnens kroppsliga, estetiska uttryckssätt kan tillvaratas i undervisningen och hur miljöer för de yngsta kan utformas. Det går att arbeta mot läroplanens mål redan första dagen av introduktionen.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Kooperativt lärande i förskolan och skolans första år
Lisa Fohlin, Niclas Fohlin och Jennie Wilson har skrivit boken Kooperativt lärande i förskolan och skolans första år. De visar på hur ett relationellt ledarskap, med samarbetet mellan barn i fokus, kan se ut i praktiken.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Rum för lärande - för att bli sitt bästa jag
Nu har det kommit en ny bok om fysiska lärmiljöer som heter Rum för lärande och är skriven av Katinka Vikingsen. Boken är en inspirerande genomgång av förskolans olika rum med konkreta tips, förslag och bildexempel som visar på möjliga vägar framåt.
Läs mer ...
3 kommentarer
-
Alla kan skapa
Alla kan skapa är en bok om en inkluderande bildpedagogik av Marie Bendroth Karlsson och Ulrika Majs. Författarna vill inspirera till och ge kunskap om ett arbetssätt som grundar sig i Levande verkstads pedagogiska idé om ett kreativt och inkluderande arbetssätt.
Läs mer ...
2 kommentarer
-
Barnets rättigheter i förskolan
Barn är inte framtiden, barn är nu. Åsa Ekman är barnrättskonsult och demokratiutvecklare och har skrivit den helt nya boken Barnets rättigheter - Barnkonventionen i förskolan. Boken vägleder på ett enkelt och lättförståeligt sätt till några av konventionens mest angelägna artiklar för förskolan.
Läs mer ...
2 kommentarer
-
Digitalisering i förskolan på vetenskaplig grund
Boken Digitalisering i förskolan på vetenskaplig grund är skriven av en rad framstående forskare inom området med Susanne Kjällander och Bim Riddersporre som redaktörer. Med hjälp av praktiknära forskning tas ett helhetsgrepp om vad digitalisering i förskolan kan innebära. Line Kavmark Knieling och Marie Eriksson har använt boken som reflektionsunderlag och delar här med sig av sina tankar.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Den odödliga sagan
Vad är det som gör att människor i alla tider har fångats av berättande? En del ledtrådar får man genom att läsa John Yorkes ”Den odödliga sagan -Om hur och varför vi berättar historier”. Emma Gustafsson bloggar om boken och kopplar till arbetet med sagor i Lackarebäcks förskolor.
Läs mer ...
3 kommentarer
-
Det händer i hallen
Övergångar är en stor del av förskolans vardag och hur många gånger byter ett barn egentligen sammanhang under en dag? Gunilla Niss belyser övergångarnas utmaningar och möjligheter i boken ”Det händer i hallen – trygga övergångar i förskolan.”
Läs mer ...
1 kommentar
-
Lyssnandets pedagogik – andra upplagan
Hur kan vi iscensätta sammanhang som skapar lust hos barnen att kommunicera med varandra? Och hur kan vi se bortom det uppenbara för att förstå vad det är barnen försöker förstå något om? Ann Åberg och Hillevi Lenz Taguchi har nu släppt en ny version av ”Lyssnandets pedagogik – etik och demokrati i pedagogiskt arbete.”
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Uppdrag undervisning
Uppdraget kring undervisning i förskolan behöver inte vara svårt om man fokuserar på mötet med barnen och skapar en röd tråd i verksamheten. Sofie Källhage och Josefin Malm har skrivit boken ”Uppdrag undervisning - struktur och arbetsglädje i förskolan.” De går på djupet med undervisningsbegreppet och kopplar på ett positivt och enkelt sätt sina erfarenheter som förskollärare till aktuell forskning och teorier.
Läs mer ...
2 kommentarer
-
Lågaffektivt bemötande i förskolan
Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och David Edfelt fokuserar på samarbete mellan pedagoger och barn i boken ”Beteendeproblem i förskolan - om lågaffektivt bemötande.” De belyser hur det är pedagogerna som bär ansvaret för att anpassa krav och förväntningar utifrån barns förmågor. Det är inte barnen som bär ansvaret eller som ska ändra sig - det är omgivningen.
Läs mer ...
11 kommentarer
-
Att ge form åt förskolan innehåll
Hur kan man använda det estetiska språkets och de konstnärliga uttryckens möjligheter för att hålla ihop form och innehåll i förskolans verksamhet? Den spännande frågan ställer sig Hege Hansson som är högskolelektor i kunskapsområdet Konst, kultur och kreativitet vid Högskolan i Sorost i Norge.
Läs mer ...
1 kommentar
-
Rum, barn och pedagoger
Författaren Sofia Eriksson Bergström, förskollärare och fil.dr i pedagogik skriver om möjligheter och begränsningar för lek, kreativitet och förhandlingar. Hon sätter fingret på det subtila samspel som sker mellan barn, rum, material och pedagoger.
Läs mer ...
4 kommentarer
-
Dokumentation och etik i förskolan
Anne-Li Lindgrens bok väcker tankar kring etik och integritet kopplat till arbetet med dokumentation i förskolan.
Läs mer ...
2 kommentarer

Bokbloggen
Delade tankar kring pedagogiska böcker.
Blogginlägg
-
Ledarskapets didaktik
-
Språklig medvetenhet i förskola och skola
-
Med hjärtat i jorden
-
Handdockan som pedagogiskt verktyg
-
Det meningsfulla klassrummet
-
Relationellt ledarskap i klassrummet
-
Fritidshemmets och skolans relationsarbete
-
Att arbeta i förskolan - viktigt att veta
-
Det hållbara arbetslaget
-
Stationsarbete i förskoleklass