Samarbete lyfter barnens rörelseglädje

Hinderbaneloppet i Lindome är tillbaka för andra året i rad. Det är en del av rörelseveckan som är ett samarbete mellan förskola och skola. Under veckan anordnas också en föreningsdag där barnen får möjlighet att testa på olika idrotter.

För andra året i rad har Valåsskolan i samarbete med Valås förskola och Kyrkängens förskola genomfört ett OCR-lopp (Obstacle Course Racing). Det är en hinderbanelöpning vid Isaks Mosse i Lindome som är en del av en gemensam rörelsesatsning för att skapa rörelseglädje där alla kan vara med på sina villkor.

Hur arbetet började

Förskolornas rektor Eva Rolander och skolans rektor Sofi Ljungholm berättar att samarbetet bygger broar mellan skola och förskola och att barnen får möjlighet att känna gemenskap med varandra och med de vuxna.
-Förra året var första gången, så det är andra gången vi gör det här. Första året deltog vi i projektet Make a Move i samarbete med RF-SISU Västra Götaland. Nu har vi fortsatt och byggt in satsningen på rörelse i flera olika sammanhang i både förskolan och skolan. Även personalen har rörelse som en del av vardagen med rörelsepauser. Det har ju en betydelse för hur vi kan prestera, både vuxna och barn.

hinder i skogen

Hinderbanelopp och föreningsdag

I uppstarten av rörelsesatsningen bildades en rörelsegrupp som funderade över hur Valåsloppet kunde göras lite roligare. Då kom skolans idrottslärare Patrik Blomberg på idén med ett hinderbanelopp, vilket också blev upptakten till samarbetet med förskolan berättar Sofi Ljungholm.
-Föreningsdagen kom till så att vi insåg att det var många barn som inte höll på med någon idrottsaktivitet och inte hade hittat in i föreningslivet. Då ville vi hjälpa till att sänka den tröskeln. På Föreningsdagen får de träffa ledarna som arbetar i de här föreningarna. Eleverna provar på många olika sporter så de får möjligheten att upptäcka olika typer av aktiviteter.

fotbollsträning

Överlämning förskola skola

Samarbetet med rörelseglädje har bidragit till att överlämningarna från förskolan till skolan också har blivit mycket smidigare, berättar Eva Rolander.
- Skolan blir liksom inte så stor och farlig när barnen redan varit här och rört sig tillsammans med skolans elever. De har kämpat och skrattat tillsammans på platser som de ska vara på när de börjar här på Valåsskolan och de har träffat personalen.
Vi lånar också skolans idrottssal en gång i veckan, vilket gör att även det blir avdramatiserat.

En satsning som gör skillnad

De båda rektorerna är överens om att rörelsesatsningen kan gynna barnen långsiktigt och göra skillnad både i utbildningen och livet. Förhoppningen är att arbetet ska bidra till att deras självkänsla växer.
- En elev som inte alltid lyckas på en teoretisk lektion kan få växa och visa sina styrkor i rörelsesammanhang, som på innebandyplanen. Den stärkta självkänslan kan eleven ta med in på nästa lektion och få större möjligheter att lyckas bättre där också.

Rörelsesatsningen är en viktig del i arbetet med att varje barn och elev ska få känna att de lyckas vilket kan bidra till en stärkt självkänsla och en framtidstro. Förhoppningen är att varje individ ska få möjlighet att hitta glädjen med rörelse, lära genom rörelse och att se sig som en rörlig person.


Anders Eriksson Film och bild
Marie Eriksson Text

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad

    Missa inget, prenumerera på våra artiklar

    Hantera prenumeration

    Äldre artiklar